torsdag 6 oktober 2011

Everything I Do is Wrong Pt. 2

Som jag skrev igår så finns det en massa grejer som vi gör varje dag, men som vi borde göra på ett annat sätt. Här kommer några till...


Föda
Det är naturligt att det är mera krävande att klämma fram än helt ny människa än vissa saker jag skrev om igår (som att sova), men när du tänker på att älgidioten som försökte springa framför din bil förra månaden också troligtvis lyckats producera avkomms, så skulle man hoppas vi smarta, moderna människor är riktigt säkra på vad vi gör. Men nepp. Den överlägsna majoriteten av födslar i Finland genomförs med något som kallas litomi- eller gynställning, dvs att ligga på rygg med benen högre än huvudet.

Detta är dock, bortsett från att jesustejpa ihop benen, en av de värsta positionerna för att föda på som finns. Och detta är inte åsikten hos någon rökelsedoftande hippie som anser att födslar skall innehålla delfiner och stämningsbelysning: Världshälsoorganisationen har kallat ställningen "klart hälsovådlig" och rekommenderat att man slutar använda den.

Och när man tänker på det är det inte svårt att se deras poäng: Med kvinnan på rygg måste babyn faktiskt kämpa mot gravitationen på väg ut i världen, och var säker på detta, ungen har verkligen inte bråttom att fly från en värld där andning och mat sköts av andra. Resultatet: En svårare födsel och ökad benägenhet till sprickor och slitningar i underlivet (Tips från coachen: Googla verkligen inte det där).

Allt till höger om den här bilden ser ut som slutet på 300.

Och som om den mentala bilden inte är tillräckligt hemsk så har det visat sig att riktat krystande (nissarna som står runt mamman och ropar "Push!" ökar mellangårdsskador och smärtor medan det samtidigt minskar mängden syre som når fostret.

Så hur fan skall vi göra det då?
I stort sett har huvudet-ner-benen-i-vädret-ställningen blivit standard inom modern medicin mest för att den ger läkaren ohindrad tillgång till din fifi. Saken är den att föda barn är rätt lika att göra barn, det finns inte en ställning som fungerar varje gång. WHO rekommenderar också att man låter kvinnor flytta runt under födseln för att hitta en ställning som känns bra.

Men vetenskapen kan berätta att icke-liggande ställningar minskar slitningar och att hukande vanligtvis öppnar bäckenet 10 extra procent. Och alla som någonsin fastnat med huvudet någonstans vet att 10% mer utrymme ibland kan betyda rätt mycket. Uppenbarligen är det så att hukande är lösningen på ganska så många problem...



Borsta tänderna
Dålig andedräkt är ett bra sätt att förlora nya vänner. Ingen vill sitta bredvid någon vars käft borde vara förbjuden i Genevekonventionerna. Så tacka fan att vi lärt oss att borsta tänderna så mycket.

Eller egentligen så leder vårt tvångsmässiga tandborstande till försämrad munhygien, inklusive ökat antal hål och i slutändan tappade gaddar. Traditionell visdom, i form av fluortanter, Bamse och andra hemskheter, berättar att det enda rätta sättet att borsta tänderna på är två gånger om dagen, efter att man ätit. Vilket låter vettigt, eftersom det får bort alla korvsåspartiklar som fastnat mellan tänderna innan de ruttnar och förvandlar din andedräkt till ett biokemiskt vapen.

"Steve, sluta sjåpa dig! Steve?"

Men, hast du mihr gesehen, du, Bamse och flurtanterna har fel. Brittiska tandläkare rekommenderar att folk, och speciellt småfolk i åldrarna mellan fem och 10, inte borstar tänderna efter att man ätit. Orsaken är att syrorna i mat och dryck får tandemaljen att mjukna och att borsta genast efter att man ätit något surt putsar samtidigt bort emaljen från tändern, vilket gör dem mottagliga för hål. Att lämna kvar lite mat gör inte närmelsevis så mycket skada som din tandborste gör när den borstar bort tändernas naturliga skyddslager. Si er fluortanter!

Så hur fan skall vi göra då?
Undersökningar har visat att tandtråd är mycket viktigare än tandborstande. Tandtråden tar nämligen bort klumparna av bakterier som samlas mellan tänderna utan att skrubba och putsa bort lager från dem. Men innan du springer till din tandläkare och självsäkert påstår att Andreas hävdar att tandborstande är skadligt, så är det allmänt ansett att två borstningar per dag är den bästa rutinen. Men håll dig borta från måltider för att låta tänderna återhämta sig från syreattacker, utan idealiskt strax före du äter eller dricker något. Och även om du rent instinktivt föredrar en hård tandborste för att riktigt sandpappra bort bakteriejävlarna så visar forskningen att du borde fokusera mer på tandköttet än själva tänderna. Så det är mera som tandmassage.



Sitta
Att sitta är kanske en av de farligaste grejerna du kan hålla på med. Om du sitter i en kontorsstol större delen av varje dagen ökar din risk för diabetes, hjärtsjukdom och fucking cancer, även om du skulle pumpa skrot efter det. Dessutom är det så att långa perioder av sittande antagligen kommer att ta livet av dig tidigare. Och orsaken är, märkligt nog, att någon uppfann stolen.

Tack så satan Egypten!

De rakryggade stolar som vi alla är bekanta med har alltså funnits i tusentals år, men fram tills nyligen var de enbart till för seriöst viktiga personer. Så sent som på 1800-talet var den vanliga modellen för sittande en rygglös pall eller bänk, eller att helt enkelt sitta på knä.

Eller i stupstocken

Och du har igen gissat rätt, våra kroppar är inte byggda för de rätvinkliga ryggstöd som finns på nästan alla stolar. När vi står, eller till och med när vi sitter på något rygglöst, så är våra magmuskler aktiva och jälper vår ryggrad att hålla uppe kroppsvikten. Men när du sitter i en stol vilar dessa muskler och plötsligt är det enbart din ryggrad dom håller uppe vikten av din överkropp, likt en kvist som håller uppe ett bowlingklot. Denna extratyngd lägger press på dina mellankotsskivor och kan i slutändan leda till kroniska ryggbesvär, något 80% av alla finländare kommer att råka ut för.

Så hur fan skall vi göra då?
En del experter på sittande rekommenderar "aktivt sittande" genom att använda en medicinboll, knästol eller något annat utan en hög rygg, det finns även ståskrivbord. Men om du inte vill se ut som en kontorsanställd vars chef läser för många inredningstidningar, så finns det ett alternativ: En undersökning använde magnetkameror för att mäta ryggskivornas rörelser hos tre grupper, en som satt, en som satt ihopsjunken och en som låg bakåtlutad i 135 graders vinkel med fötterna på marken. Den sista gruppen visade minst skivrörelse. Ajo, och just det, denna bakåtlutade ställning var vanlig under romartiden. Så försök det på jobbet och förklara för chefen hur den både kommer att minska antalet sjukdagar och öka din förståelse för historia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar