Archi - 1,5 miljoner verbändelser
Svenska språket har två sätt att böja verb på, modus och tempus, som sedan kan böjas ungefär så här; Bellman fiser (indikativ presens), Bellman, sluta fisa! (imperativ), om bara Bellman skulle sluta fisa (konjunktiv kondistionalis)... Hänger du med så långt? Utomordentligt.
Tänkt då på att archispråket från Kaukasus har 1,502,839 verbändelser. Fundera på det en stund - en architalare kan med andra ord be dig att stritta åt helvete på dryga 10 gånger flera sätt än det finns i SAOL.
Till och med Dr. Dan Streetmentioner skulle få huvudvärk av sådant... |
Förutom tempus så har archi en hög andra modifieringar, som genus (vilka det naturligtvis finns fyra varianter av, för att de typ är liberala), kasus, numerus och en hel del annan grammatik som inte finns i svenska. Till exempel så tar ett verb ändelsen -cugu om någon tvivlar på att något hänt, -ra om något möjligtvis har hänt och -er om något definitvit har hänt.
Så när man skriver "han fes" på archi, så kan talaren redogöra för vem som fes, när de fes, hur många av dem som fes, hur säker han är på att någon de facto fes, omständigheterna under vilka någon fes och troligtvis även att Bellaman inte borde äta så mycket bönor till frukost, endast genom att ändra verbet en liten aning.
Silbo Gomero - visslingar
Silbo Gomero är ett språk som "talas" av invånarna på Kanarieön La Gomera och samtidigt det enklaste på den här listan. Alfabetet har nämligen bara två vokaler och fyra konsonanter, men om du funderat på att lära dig det så behöver du ett väldigt känsligt öra och utomordentlig andningskontroll eftersom språket består till 100% av visslingar.
Den moderna versionen är en variant på ett språk som användes av ursprungsbefolkningen på öarna, innan Spanien gjorde anspråk på öarna och utraderade befolkningen, för att imperialism FTW! Men spanjorerna blev också fascinerade av detta unika sätt att kommunicera och började använda det själva. Och det används på riktigt fortfarande, lektioner i visslande är obligatoriska i skolan.
Ibland går det dock till överdrift |
!Xóõ - 122 konsonanter
Man kan nästan gissa att det kommer att bli krångligt när namnet på ett språk innehåller ett skiljetecken. !Xóõ talas av omkring 3000 urinvånare i gränstrakten mellan Namibia och Botswana, och medan svenska språket endast behöver befatta sig med 29 bokstäver så har !Xóõ, enligt vissa beräkningar, 122 även om man enbart räknar konsonanterna. Lyssna bara på det här...
Det låter som kinesiska talat av en tuggummikäkande pingisboll, men varje klick och plopp är fyllda med betydelse. !Xóõ har inget alfabet, och de flesta av de här ljuden saknar ens närmelsevis en motsvarighet hos oss, så språkvetare har tvingats att ta till alla slags märkliga symboler för att transkribera vad de hör. Om du till exempel:
ʘn̥ɑ̛̃́ɑ̃ɑ och sedan ǀɑ̄h̛ɑje följt av ǂˀɑɑ̄, ɡǁhɑ̀ɑ̃ och ǂɡɑ̀ɑ så har du precis gömt dig och legat och väijy på någon, skjutit honom med en benpil och sedan vägrat att hjälpa till. Var det nu sedan snällt det, ditt campande kukhuvud?!
Lingvister har teoretiserat att !Xóõ, eller något med det besläktat språk, de facto kan vara det äldsta språket i världen. När vi emigrerade från Afrika så delades vår kommunikation rejält åt olika håll och alla, utom ett litet fåtal förlorade de ursprungliga klickljuden. Vilket är synd på sätt och vis, för tänk vad Lennart Hellsing skulle kunnat åstadkomma med 100 bokstäver och ett didgeridoo-solo till?
Tuyuca - 140 genusformer
Mmm... Tuycua..., alla språks fruktade slutboss. Tuyuca är ett utrotningshotat språk talat av urinvånare i Colombia, men samtidigt kanske det svåraste språket i världen, i och med att det kombinerar de krångligaste aspekterna av redan ganska svåra språk till en Mecha-Streisand av lingvistiska busigheter. Likt finskan så är språket polysyntetiskt, dvs består av ord som i sin tur skapats genom att klämma ihop kortare ordfragment (lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas).
Tuyuca har även, enligt vissa tolkningar, 140 genus och nej, denna idé har inte knåpats ihop på något södermalmskt surdegshotell medan vänstervridna humaniststudenter diskuterar Youtubekommentarer, utan lingvistiskt är ett genus ett ljud som modifierar ett substantiv. De flesta språk som använder genus har endast två, maskulinum och femininum, men Tuyucatalarna har trimmat denna princip så långt att mopon exploderat och strittat i havet. De har till exempel ett genus som betyder "bark som inte hänger tätt fast i trädet" vilket kan användas den boktavliga betydelsen av att skala träd eller... ...typ hiphopbyxor.
Dessutom har man likt archi en hel telefonkatalog av verbböjningar eftersom det är ett evidentialistiskt språk, vilket betyder att varje gång något beskrivs så måste man inkludera en förklaring hur man man vet detta som en del av ordet. Till exempel så betyder ändelsen -wi "jag vet det för jag såg det", medan -hiyi betyder "jag utgår från det". Detta kan visserligen göra vardagliga samtal onödigt komplicerade, men det finns fördelar: Det är till exempel lite svårare att sprida konspirationsteorier när varje ord måste böjas med ett "jag har dragit det här rakt ur röven"-morfem.
Orden för "Alex Jones", "Daily Mail" och "Iltalehti" är alla de samma som "naturligtvis fullständig bullshit" |