I modern tid har dock idus i mars främst kommit att minnas av det faktum att Roms diktator, Gaius Julius Caesar, idag för 2055 år sedan knivhöggs till döds (23 gånger) i den romerska senaten. På idus i mars 44 f.Kr. skulle Caesar hålla ett anförande inför den romerska senaten. Hans vapenbroder, Marcus Antonius, som hade fått höra vaga rykten om en sammansvärjning kvällen före försökte att genskjuta honom på vägen, men konspiratörerna, som hade förutsett detta och var rädda att Marcus Antonius skulle komma till Caesars hjälp hade skickat Gaius Trebonius för att hindra honom från att ta sig in i Pompeiusteatern där senaten skulle mötas.
Enligt Plutharchos var Caesar framme vid senaten när han blev stoppad av Tillius Cimber som bad honom att återkalla sin i exil skickade broder, medan de andra konspiratörerna samlades runt omkring för att ge stöd. Både Plutcharchos och Suetonius berättar då att Caesar skulle viftat honom åtsidan, men att Cimber därefter grabbat tag i hans axel och dragit ner Caesars tunika. Casesar skrek då ungefär "Vad fan håller du på med dumjävel?!" (Ista quidem vis est! - Vad, detta är våld!) medan Servilius Casca drog sin dolk och måttade ett snett hugg mot diktatorns nacke, men Caesar svängde så snabbt runt och fångade upp Cascas arm. Enligt Plutcharchos skall han då på latin ha utropat "Casca, din skurk, vad håller du på med?"
Casca, vettskrämd ropade så ut "Hjälp, broder!" på grekiska ("ἀδελφέ, βοήθει!", "adelphe, boethei!") och på några ögonblick gick hela gruppen, inklusive Caesars vän Marcus Brutus, till anfall mot diktatorn. Casear försökte fly, men förblindad av blod i ögonen snubblade han och föll. Konspiratörerna fortsatte då att hugga honom medan han låg försvarslös på de lägre trappstegen till pelargången. Caesar höggs totalt 23 gånger och Suetonius berättar att en läkare senare fastställde att endast ett av dem, det andra i bröstkorgen, var dödande i sig själv. Diktatorns sista ord är inte säkert kända med bestämdhet och debatteras flitigt mellan olika antikforskare. Både Suetonius och Plutcharchos skrev att Caesar inte sade något utan bara drog togan över huvudet när han såg Brutus bland konspiratörerna, men Suetonius berättar att andra sagt att Caesars sista ord skulle varit det grekiska καὶ σύ, τέκνον;" ("Kai su, teknon?" - "Även du, min son") riktat till Brutus.
Den mest kända latinska frasen Et tu, Brute? (Även du min Brutus?) är dock taget från Shakespeares skådespel Julius Caesar från 1599 och är egentligen en del av den makaronilyriska strofen "Et tu, Brute? Then fall, Caesar". Makaronilyrik är för övrigt namn på en textrad med två olika språk i samma mening. Detta har inget historiskt belägg och Shakespeares användande av latin skall inte tolkas som att Caesar använde språket framför grekiskan rapporterad av Suetonius, utan som att frasen var populär redan då pjäsen skrevs.
Mort de César - Vincenzo Camuccini, 1798. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar