torsdag 15 september 2011

Dead End Mystery

Världen är en magisk plats, full av mysterier som vetenskapen inte förstår. Den är också full av bullshit som folk hittar på för att få uppmärksamhet. Och i centrum av varje "paranormalt" fenomen hittar man en ensam, upmärksamhetstörstande själ, eller ibland flera, beredda att lägga en spöklik vändning på en annars tråkig historia. Men oftast krävs det inte särskilt mycket undersökning för att hitta sanningen. Som till exempel...


Anastasia
Mysteriet:
Överlevde Anastasia Nikolaevna, tsar Nikolai II:s yngsta dotter och arvinge till den ryska monarkin, massakern på Romanovfamiljen under ryska revolutionen? Denna fråga har varit tema för mera än ett dussin filmer och tonvis med böcker eftersom det nästan handlar om en riktig Disneyprinsessa.

Jag är inte helt säker på att få hela sin familj nermejade av bolsjeviker kan kallas som "low level och violence", men okej...

Spekulationen började på 1920-talet när en kvinna vid namn Anna Anderson påstod sig vara Romanovprinsessan och att hon hade levt i exil. Historien fick massvis med publicitet och Anderson höll fast vid sin historia till sin död 1984, då man kunde gräva tillräckligt mycket i den för att komnstatera att hon inte ens var ryska. Man valde dock att inte ta tillbaka den Oscar som Ingrid Bergman vann för att spela Anderson år 1956. Totalt har över 10 kvinnor och säkert ett par män påstått sig vara den riktiga Anastasia och ingen tyckte på något sätt att det var misstänkt att de flesta av dem var av rätt bräcklig mental hälsa.

Sanningen:
Endast en tronpretendent har kunnat föra fram övertygande bevis på att hon kan vara den riktiga Anastasia, och det är ett lik man hittade begravt med resten av Romanovfamiljen år 2008. Den huvudsakliga orsaken till att mysteriet fick överleva var att det tog förbannat länge att lokalisera hennes kropp. Under största delen av 1900-talet fanns det en liten grej, kallat "Kalla kriget", som hindra tillgången till Romanovernas gravplats och även när man grävde upp kropparna 1991 var konspirationsteoretiker överväldigade av det faktum att man verkade sakna ett par lik, inklusive den mystiska prinsessan.

Sedan, nästan ett par årtionden senare, åkte man tillbaka och hittade dem ett 30-tal meter bort. Nå helvete.

2008 kunde således DNA-analys bekräfta att detta verkligen var Anastasia, bevisande att den borttappade prinsessan de facto var väldigt död. Men man fick nu i alla fall ett par skapliga filmer ur historien.



Den Flygande Holländaren
Mysteriet:
Legenden om Den Flygande Holländaren går bak till 1600-talet. Den handlar om ett spökskepp som segar på de sju haven, full av förlorade själar som aldrig kan nå hamn. Enligt historien sjönk Den Flygande Holländaren i en frukstansvärd storm och har sedan dess drivit omkring utan mål (för tydligen blir skepp spöken när de dör). Om du ser Den Flygande Holländaren är det ett tecken på att en storm är på kommande för att göra spöken av dig och ditt skepp också.

Som antydes av namnet så flyger skeppet faktiskt. Det är så du vet att det är ett spökskepp och inte något vanligt skepp som du blandat ihop det med - spökskeppet är det som svävar över vattnet. Ingen ospökbåt kan göra sådant.

Sanningen:
Sjömän som rapporterat sig ha sett Den Flygande Holländaren har hållit legenden vid liv i århundraden för, kom igen, det är en flygande båt som förutspår stormar. Hur många av dem kan det nu faktiskt finnas?

Det visar sig att allt detta är helt logiskt. Nej, seriöst, de har bara fallit offer för en optisk illusion kallad Fata Morgana. Det är en form av hägring som leker med ljus och luftfuktighet på ett sätt som kan, och ofta gör, att skepp långt verkar vara alla slags skrämmande skaer som svävar över horisonten. Den Flygande Holländaren associeras främst med områden som har ideala förhållanden för Fata Morganahägringar, som Nordsjön (fenomenet förekommer främst över kallare vattentemperaturer).

Tydligen är 1600-talssjömän inte det mest pålitliga sättet att objektivt bedömma nautiska fenomen...
Men hur är det med stormarna då? Hur många optiska illusioner finns det som kan kontrollera vädret? Nå, det är nu faktiskt så att det är andra vägen. Gissa vilka atmosfäriska förhållanden som är perfekta för att skapa en Fata Morganabild? Om du gissade "de som finns precis före en storm", vinner du 10 poäng och ett papegojmärke...






Bermudatriangeln
Mysteriet:
Detta är alla så kallade paranormala fenomens gammelfaffa. Du vet hur historien går: Åker du in i triangeln kommer du inte ut igen. Så det är sannolikt något slags magiskt svart hål vid Florida, Puerto Rico och Bermuda där skepp, flygplan och antagligen otaliga förvirrade valar har försvunnit.Enligt paranormala "experter" (på andra håll kända som byfånar) förorsakas detta av antingen aliens, interdimensionella portaler, demoner, spöken, Bigfoot, spök-Bigfoot, havsmonster eller någon form av stargate.

Eller Bigfoot på ett havsmonster. Helveteeeee!
Till och med Christopher Columbus påstår att han såg underligheter där för över 500 år sedan. Och om man börjar läsa böcker om ämnet, skulle man lätt tro att hundratals skepp försvinner där varje vecka.

Så vad är problemet? Blir båtar sugna genom en tidsportal? Sänkta av vildar från den sjunkna kontinenten Atlantis? Eller är det Cthulhu? Det är Cthulhu, eller hur?

"Öh, nä!"
Sanningen:
Jag vill återigen hänvisa till det vetenskapliga fenomen som kallas Folk Som Hittar På Bullshit. Eller som riktiga experter (utan citationstecken) har påpekat är hela det så kallade mysteriet runt Bermudatriangeln att folk tagit vanliga försvinnanden och kryddat dem en aning när de återberättats. En del av legenden är att ett flygplan försvann oförklarligt utanför Daytonas kust en solig dag 1957. Men en sökning i lokaltidingarna dagen efter visar att det antingen inte hände , eller att alla vittnen undertecknade en tysthetspakt i sitt eget blod för att hindra trinangeln från att norpa dem med.

Man tycker också om att beskriva saknade skepp som "försvunna" eller "sågs aldrig igen", vilket genast för tankarna till magi. I verkligheten är det så att om en båt sjunker kommer du aldrig att se den igen, för att den förihelvete ligger på havsbottnet. Troende brukar också ofta glömma bort att många av försvinnandena hänt under stormar eller grov sjö, dvs förhållanden som man kanske kunde förvänta sig att det försvinner skepp i. Andra gånger har skepp rapporterats som saknade och således lagda på triangelns konto, och att man sedan inte orkat korrigera detta när skeppet dykt upp oskadat (som när en kapten, full som en akademare, i misstag seglade till Portugal).

Men den sista pålen i det Draculahjärta som mysteriet med Bermudatriangeln består av är att antalet försvinnanden inte på något sätt är större än något annat tättrafikerat sjöområde (triangeln innehåller några av de mest seglade farvattnen på jorden).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar