tisdag 6 september 2011

Hate to say I told you so

Inget i Hollywood är mera orealistiskt än de vitsiga one-linerna som våra hjältar fyrar av mitt i stridens hetta. Ingens hjärna fungerar på det sättet i verkliga livet, när vi är under livsfara är det bästa de flesta av oss lyckas klämma fram några mumlade ynkligheter.

Trots detta är historien full av dokumenterat trashtalk som skulle få Arnold att rodna, en hel av det uttalat under de allvarligaste av omständiheter. De kräver dock en viss sorts badass. Som...


Kung Leonidas, slaget vid Thermopylae
Situationen:
Jag har tidigare tagit upp filmen 300, inte för att så stor del av handlingen är komplett dynga (vilket den är), men för att flera av de häftigare elementen anses vara sanna av historiker. Spartanernas förmåga till dissande är en av dem.

Före slaget krävdes det att Sparta skulle kapitulera inför det överväldigande mäktiga Perserriket. Och när persernas ambassadör krävde att spartanerna skulle lägga ner och överlämna sina vapen hade Leonidas ett svar.

Citatet:
"Kom och hämta dem." (Eller på orginalgrekiska, "Molon labe.")

Spartanerna var nämligen rätt berömda för att inte kunna bry sig mindre med några få ord och det här var deras mästerverk. Denna enkla, grekiska fras lyckas nämligen samla ihop varje badass one-liner i två ord. Alternativa tolkningar är "Över min döda kropp" och "Kom på bara".

Resultatet:
Detta var, naturligtvis, det officiella förspelet till slaget vid Thermopylae, där många av de hårdaste, mest överspelade replikerna från 300 faktiskt uttalades. Ja, allt om att spartanerna skulle få strida i skuggan av fiendens pilar och äta i Hades är riktiga, historiskt dokumenterade fakta.






General Robert Nivelle, slaget vid Verdun
Situationen:
Under den 23 juni 1916, ungefär mitt i ett av de blodigaste slagen under första världskriget (och den mänskliga historien), gav general Robert Nivelle en enkel order till sina slitna och utmattade trupper, som tvingades stå emot de anstormande tyska trupperna. Ordern var enkel.

Citatet:
"De skall inte passera".


Eller snarare, "Vous ne les laisserez pas passer, mes camerades" (inte ett jättetufft språk, franskan). Men den kortare, kärvare versionen är den som alla hört talas om. Och jag menar precis alla.

Resultatet:
Denna emkla fras grep så tag i trupperna att den gjordes odödlig. "De skall inte passera" blev det ultimata stridsropet för soldaterna som försvarade de franska linjerna och uppnådde kulturell odödlighet strax efter det. Strofen har funnits på böcker, planscher och medaljer, och fortsatte att användas som en ståndaktig slogan för ett flertal politiska rörelser genom hela 1900-talet och senare. Och Gandalf. Och Monty Python.

Denna medalj ges till överlevande veteraner från Verdun och alla som dödar en Balrog.




Pierre Jacques Etienne Cambronne, slaget vid Waterloo
Situationen:
När slaget vid Waterloo började utvecklas till ett enormt clusterfuck för Napoleon och Frankrike den 18. juli 1815, så krävde britterna att Pierre Cambronne och resterna av Napoleons kejserliga garde skulle kapitulera omedelbart. Cambronne visste att vad han än skulle svara, så skulle det upprepas vitt och brett i militärhistoriens annaler. Så han lät det vara något av vikt.

Citatet:
"Merde!"


1815 var "merde" (som betyder skit, i betydelsen: skit ner dig) något av en supersvordom så ståndaktig och ogentlemannamässig att en motsvarighet i dagens avtrubbade värld skulle bestå av en 10-minutersrant bestående av en blandning av drillsergeanten från Full Metal Jacket och Eddie Murphy från 80-talet. Till och med Ernest Hemingway var imponerad.

Resultatet:
Visst, Cambronne blev tvungen att kapitulera det Gamla Gardet vid Waterloo, men hans odödliga förolämpning mot britterna lever kvar som "le mot de Cambronne" (Cambronnes ord). "Merde!" levde vidare i populärkulturen och har en betydande plats i Victor Hugos Les Miserables. Det höggs till och med in i Cambronnes staty i Nantes. Ett sådant arv kan de flesta av oss bara drömma om.



Sparta, det tredje heliga kriget
Situationen:
Ibland är kommer de bästa förolämpningarna som svar på någon annans förolämpning. Vilket tar oss till Philip II av Makedonien, Alexander den stores Sithlordlike far, som hade en så omättlig aptit på krig och erövring att ödet förbannade hans arv genom att låta Val Kilmer spela honom i Alexander.


Titta, det är Batman!
Efter att ha maxat ut sin armés techtree och bultat upp greker till höger och vänster under det tredje heliga kriget, kastade Philip sitt öga på de väloljade magmusklerna i Sparta. Så, 346 f.Kr. beslöt han själv skulle komma med lite trashtalk mot spartanerna:

"Ni får rådet att underkasta er utan dröjsmål, för om jag tar min armé till ert land, kommer jag att förstöra era gårdar, slå ihjäl ert folk och rasera er stad." Spartanerna svarade...


Citatet:
"Om."


Som i, "det var det enda relevanta i allt du just hotade med."

Resultatet:
Och exakt, det hände aldrig. Både Philip II och hans son Alexander slutade med att spendera resten av sina militära karriärer med att slåss så lång bort från Sparta i obygden som det var möjligt att komma.





Amiral Sir David Beatty, Skagerraksslaget
Situationen:
Under hela första världskriget möttes de två största flottorna på vardera sidan, brittiska Royal Navy och tyska Hochseeflotte, endast en gång, i Skagerrak mellan 31.5-1.6.1916.  Den tyska planen var att använda viceamiral Franz Hippers spaningsgrupp om fem slagkryssare som ett lockbete för att lura in sin motpart, viceamrial Sir David Beattys slagkryssareskader mot den tyska slaglinjen och förstöra den.

På eftermiddagen under den första dagen upptäckte Beatty Hippers kryssare och försökte använda sin högre fart för att komma mellan tyskarna och deras basområden, medan tyskarna försökte dra till sig britterna mot sina tyngre slagskepp som låg och väntade strax bortom horisonten. Detta ledde till en artilleriduell mellan de båda styrkorna där tyskorna snabbt fick övertaget.

Beattys flaggskepp, HMS Lion, blevs snabbt träffat och räddades enbart av att man vattenfyllde ett av sina kanontorn för att släcka branden i det. HMS Indefatigable exploderade efter att en tysk granat träffat ett krutmagasin och snart flög även HMS Queen Mary efter en tysk träff.

Citatet:
"There seems to be something wrong with our bloody ships today."


Resultatet:
I slutändan slutade slaget oavgjort, medan båda sidor utropade sig själva till segrare. Britterna hade förlorat fler skepp och män, men tyskarna hade inte nått sina mål att sänka Beattys kryssareskader och bryta sig ut ur Nordsjön. Citatet summerar dock perfekt upp den brittiska förkärleken för underdrifter och stiff upper lip.



Philip Sheridans drickande bör lämnas ostört
Situationen:
Slaget vid Missionary Ridge är en av de där konstiga bladen i historien som borde vara obligatoriskt läsande i klassrum, men som ofta får högst en fotnot för att det bara är allt för jävla lysande.

Allt började med att unionsgeneralen Philip Sheridan försökte gjuta mod i sina män medan han, som den Irlandsätling han var, höll en fickplunta med whiskey vid sin sida. Plötsligt upptäckta han några sydstatare som kikade på honom från sina ställningar uppe på Missionary Ridge. Så, eftersom han var en officer och gentleman tog han upp sin plunta och skålade med dem: "Here's to you."

Sydstatarna, förbannade över denna som de ansåg det förolämpning, svarade med en gevärssalva som fick tvingade generalen och hans officerar att kasta sig ner för att söka skydd. Sheridan som fått sitt skålande avbrutet så ovänligt på detta sätt, vände sig till sina angripare och vrålade...

Citatet:
That was ungenerous! I'll take your guns for that!"


Hans armé tolkade dock hans utbrott som en order och rusade iväg upp för sluttningen mot Missionary Ridge, med en rasande Sheridan själv i spetsen, medan Sheridans förvirrade överordnade, general Ulysses S. Grant lämnades kvar undrande vad i helvete som pågick.

Resultatet:
Sydstatstrupperna flydde i panik över detta plötsliga anfall med en urförbannad Sheridan i hasorna. Han stannade inte innan han insåg att han segrat för en evighet sedan och att han de facto var den enda unionistgeneral som fortfarande stred.

Och för att han troligtvis fått slut på brännvin och nyktrat till vid det skedet.

Slaget vid Missionary Ridge var en spektakulär seger som kostade sydstaterna kriget i väster och lyfte upp Grant till befälhavare över alla unionsarméer (vilket inte på något sätt var till nackdel när han senare valdes till president). Som Grant senare skulle anmärka: "To Sheridan's prompt movement the Army of the Cumberland, and the nation, are indebted... ...Except for his prompt pursuit, so much in this way would not have been accomplished."

Så ja, Sheridan och hans fickplunta hjälpte till att forma det moderna USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar