måndag 28 mars 2011

Bad Romance

Om det är något man vet som en människa på 2010-talet är det att allt, var sig det är att äppelpajer är acceptabla substitut för kvinnor, eller hur man bäst nedkämpar terrorister i en skyskrapa, kan läras från filmer. Så om du letar efter kärlek finns det inget så effektivt som att sitta ner med en bunt romantiska komedier och låta deras samlade livsvisdomar sippra in i hjärnan som musik från en rosa stereo svingad av Patrick Swayze.

Olyckligtvis är det inte alltid helt så lätt. Använda på riktigt kan en hel del trick använda av filmsinglar för att enlevera sina potentiella gullen, få dig inlåst på rätt obestämd tid.


Rusa genom flygfält för att bekänna sin kärlek
Som sett i: Love Actually och otaliga andra
Kommer att ge dig: Ett och ett halvt år i fängelse, beroende på åtal

Bortemot hälften av alla romantiska komedier kulminerar på ett flygfält eller på ett plan efter att det lämnat flygfältet. Du vet hur det går: Flickan reser bort för alltid, killen kommer på att han inte kan leva utan henne och bekänner sin kärlek (se: Liar Liar, The Wedding Singer, The Thomas Crown Affair, till och med fucking Crocodile Dundee).

Många filmer kan visserligen ursäktas för att vara från tiden före 9/11, så poliserna hade ännu inte börjat att elchocka varje man, kvinna och barn som söker efter mobiltelefonen i terminalen. Men sedan har vi Love Actually som släpptes 2003 och till och med hintar till 9/11 i öppningen, där Liam Neeson övertalar sin styvson att efter en julfest sneaka igenom säkerhetsbarriären på Heathrow, för att kunna säga hej då åt sin skolförälskelse. Din lilla fisen springer genom flygfältet, jagad av säkerhetsvakter och lyckas hinna erkänna sin kärlek innan vaktern hugger honom. Senare, när han eskorteras ut byter vakterna och pappan "barn är barn"-leenden och låter dem båda gå.

I verkligheten:
Exakt detta hände faktiskt vid jultid 2009. En ung man på Newark International tog sig en kort tid innanför säkerhetsspärren för att ge sin flickvän en sista hejdåpuss. Det vart fanimig till och med jul.

Vakter och medpassagerare, naturligtvis överväldigade av att se sådan tillgivenhet och julstämning omringade paret och applåderade... Ajo, nej, det hände ju inte. I verkligheten ledde säkerhetsintrånget till att hela terminalen låstes och att 200 plan över hela världen försenades eller inhiberades.

Efter att ha spårats upp fick den kärlekskranke stackaren böter och samhällstjänst. Ett passligt pris för kärlek kan man tycka? Nå, efter hans lilla stunt var alla i New Jersey så förbannade på honom att man genast satte igång en process för att ge hårdare hårdare straff, upp till 18 månaders fängelse, vid liknande fall.

Och så skall man komma ihåg att Love Actually utspelar sig i Storbritannien, där polisen har visat sig vara redo öppet att skjuta för att att döda flyende terroristmisstänkta, så det ser inte så ljust ut för vår gunstige hjälte. Och om det fortfarande inte var tillräckligt avskräckande, och såvida du inte är Kanye West, kan jag på rak arm inte komma på någonting som så snabbt skulle ge dig odelat hat från bokstavligen 10,000-tals personer i din omedelbara närhet.

Tack så satan, hördu...

Bind bara fast killen
Som sett i: Wedding Crashers, 40 Days and 40 Nights
Kommer att ge dig: Sex månader till fucking livstid, beroende på omständigheter och lagstiftning

Självklart, om du ser på en film där en kvinna är fastbunden i en säng och en man tvingar henne att ha sex, så kommer filmens sista moment vara att han blir skjuten i ansiktet av Bruce Willis. Om det å andra sidan är en man som är fastbunden och tvingas till sex är det en romantisk komedi.

Det är visserligen sant att våldtäcksdamer inte varje gång får objektet för sitt övergrepp (vilket faktiskt sker i Wedding Crashers), men konskvenserna är då sannerligen inte särskillt förödande för dem. I 40 Days and 40 Nights smyger sig huvudpersonens exflickvän in i hans lägenhet medan han sover och är fastkedjad i en säng och har sex med honom medan han är halvt vid medvetande. Hon kommer undan med detta med enbart en halv utskällning. Och hans omgivning verkar tycka att det bara är en semi-pissig olycka, dvs alla utom hans nuvarande flickvän som anklagar honom för att ha varit otrogen, som om killen medvetet dragit till sig kvinnan med sin pittbaserade mindkontroll.

I verkligheten:
Enligt lagstiftning är detta, absolut våldtäckt. Vad Märta Tikkanen än påstår så utförs omkring 2% av allt sexuellt våld av kvinnor och man teoretiserar om att denna statistik har ett stort mörkertal, eftersom ingen vill vara den ende man på klubben som gnäller om att ha blivit ofredad av kvinnor. Trots detta fick en kvinna i Norge år 2005 nio månaders fängelse för att haft oralex på en motvillig, sovande man.

Och om du är en man som tycker att det är vansinnigt att rapportera en sådan sak, sluta fantisera om att förövaren ser ut som Isla Fisher.


Försvara hennes ära, med knytnävarna
Som sett i: Bridget Jones 1 och 2, Wedding Crashers, Only You, Valley Girl
Kommer att ge dig: Allt från böter till flera år i fängelse, beroende på omständigheter och skador

Ibland är det bara en ensam, välriktat smocka. Andra gånger måste dagens hjälte visa sin överlägsenhet mot sin kärleksrival genom att banka fem grader av skit ur honom. Denna teknik är speciellt gångbar hos britter, visat i Bridget Jones 2: The Edge of Reason, där den fantastiske Mr. Darcy med våld drar Bridgets ex, Hugh Grant, ut ur en byggnad för att sedan slå honom på käften, slänga honom i en fontän och försöka dränka honom, medan random förbipasserande tittar på och applåderar.


Eller i Valley Girl, där Nicholas Cage med polare hoppar på en rival, misshandlar honom halvt medvetslös och drar honom ut ur bild. Eller i stort sätt alla filmer där det finns en tillräckligt stor mulkku som manlig karaktär.

I verkligheten:
Detta är sannolikt den filmkliché som har de mest orealistiska koncekvenserna sedan någon kom på att använda diskbänkar som magiska skottsköldar. Att kicka skräpporna av någon är nämligen oerhört olagligt, även när man tycker sig en bra orsak eller det gäller kärlek.

Anyhoo, i sann filmstil är alla okej, utan så mycket som ens en bruten näsa efter Golden Globvinnarnas lilla handgemäng, även Hugh Grant som knockas av Mr. Darcy och slår i asfalten, medvetslös. Detta är sannolikt orsaken varför ingen någonsin hamnar i fängelse i dessa filmer, då allting fungerar med Tom & Jerry-fysik. I verkliga livet är detta ett väldigt bra exempel på dråp genom att krossa bakdelen av skallen. Och jo, de kommer att döma dig även när man försvarar sitt hjärtas dam. Kom också ihåg att om offret har något medicinskt men som du inte känner till och dör av överdrivet hårdhänt behandling är det även ditt ansvar.

Nå, jag säger inte att inte skall gå all Buzz Aldrin och smälla till någon när det krävs, men om du gör det i någon du älskars namn, kolla helst först att de går med på att vänta ut ditt fängelsestraff.


Att skämta med någon genom att blanda stuff i drinkar
Som sett i: Wedding Crashers, Addicted to Love
Kommer att ge dig: Två till tio år i fängelse, eventuellt åtal för mordförsök.

Okej, du vill inte hamna i fängelse för dråp eller dödsvållande, så hur skulle det vara med något lite mera subtilt sätt att få en rival ur leken. Huvudpersonerna i Wedding Crashers genomför det till synes harmlösa skämtet att dryga ut ett rivalkräks grogg med ögondroppar medan fjanten blundar för att be. Allt  lyckas fullständigt och låter Owen Wilson skota hans flickvän medan jäveln är på WC och kastar upp.

Det är heller inte ovanligt för kvinnliga huvudpersoner i romcoms att använda detta trick för att övervinna sina medtävlande. Addicted to Love, en Meg Ryan-film från sent 90-tal, som nu när jag tänker på det fyller i praktiken alla ovanstående kategorier, innehåller också detta trick. Meg gömmer krossade jordgubbar under sitt exs kudde vilket ger honom en massa generande utslag och saboterar hans modellkarriär.

Filmen är i stort sett bara exempel på hur man  INTE skall uppföra sig i en relation


I verkligheten:
Misshandel genom försök till förgiftning kan ge dig åtskilliga år i fängelse, beroende på omständigheterna. Ah, säger du då, men typerna i Wedding Crashers lade bara i några ögondroppar i drinken som ett practikal joke. Ponera då att folk som gjort detta har åtalats för förgiftning även om offret aldrig drack något. Det visar sig att blanda ögondroppar i någons drink kan leda till oönskade effekter som farligt lågt blodtryck, andningsproblem, hypotermi, kramper och koma.

Men jordgubbsskämtet var väll i alla fall ofarligt eller hur? Nå nä. Man kan åtalas för allt upp till mordförsök om man hoppar på någon med något man vet att de är allergiska för. Om du tycker att detta är överdrivet för något så harmlöst som bär, så kom ihåg att jordgubbsallergi ibland kan leda till anafylaktisk schock (ganska omysigt, nimimerkillä kokemusta on) och att Megs lilla prank lätt kunde ha varit dödlig.

Det är ju fan som att lagen inte tror på romantik längre...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar