onsdag 2 mars 2011

Symbol of Eternity

Det finns många saker som irriterar mig: Persilja, myggor, countrymusik, särskrivningar, persilja och Jokerit är ständiga källor till det stadium min kära fru bruka karakterisera som "vitsi jag e störd". Det finns dock en grej som alltid ger mig extra mycket nippor, det vill säga, folk som använder historiska symboler fel, faktiskt oftast med diametralt motsatt betydelse.

Symboler är bra så till vida att det är ett sätt att få folks uppmärksamhet utan att förklara det allt för omfattande (tro mig, det är otroligt hur snabbt folk kan tappa intresset bara för att man försöker förklara något på ett intressant och ingående sätt). Så, om du vill motivera och vigla upp folk är en symbol mycket bättre än övertygande argument eller logik. De är ju bekant så svåra att trycka på t-skjortor eller flaggor. Men vad göra om världen inte ger dig något att samlas kring? Enkelt, hitta bara på en massa skit...

Här är de symboler som det stör mig mest att folk använder fel:

Guy Fawkes
Missförstådd av: Anarkister
Trots att anarkister sällan kan hålla samma tillräckligt länge för att få något meningsfullt till stånd mot sina fiender (demokrati, kapitalism, kommunism, internetmoderatorer) använder de några återkommande temata och symboler. En av dessa är 1600-talsrevolutionären Guy Fawkes, vars claim to fame var att försöka spränga upp parlamentet, för att på så sätt destabilisera engelska regeringen, med kung Jakob I i spetsen.

Jämförelsen är antagligen mest känd inom populärkultur från serieromanen/boxofficekatastrofen V for Vendetta, där en typ klär ut sig till Guy Fawkes för att få en ond, dystopisk teokrati på fall. Och genom någon märklig form av trasiga telefonen har detta kommit att representera internettonåringars kamp mot scientologi, eller något sådant...

Okej, varför inte...
Och medan anarkisterna kanske har rätt att Fawkes var den den ende man som trätt in i parlamentet med ärliga avsikter, har de passande nog glömt bort exakt VAD de avsikterna var. Fawkes försökte inte förstöra en ondskefull teokrati, han försökte införa en. Fawkes stred för Spanien och den katolska kyrkan och hans mål var att göra slut på den aningen mera jämställda, protestantiska revolution som börjat i England med Henrik VIII och återinföra katolsk överhöghet. Om Krutkomplotten faktiskt skulle ha lyckats så skulle nog England sett betydligt mindre ut som en anarkistkommun än den fascistiska polisstat Alan Moore varnade om.


Upp och nervänt kors
Missförstådd av: Satanister
Modern satanism går en ytterst svår balansgång mellan bona fide religion och ungdomars behov av uppmärksamhet. Lite som the Church of the Flying Spaghetti Monster, men med mer kedjor, hårfärg och självdestruktivitet. Allmänt sett som ett stort långfinger åt kristendom, klär sig satanister med symboler de anser folk borde ge dem en sträng åthutning för. En av de mest utbredda symbolerna är det inverterade korset och motiveringen borde vara ganska klar för de flesta. Med undandtag av hela pentagram/gethuvud-idén är ett felvänt kors den mest igenkännbara symbolen för motstånd mot kristendom och är betydligt enklare att skära in i nyllet på sig.


Det där är, bör medges, ganska så hardcore, men det finns bara en man på jorden med ett inverterat kors inskuret i sin egen tron.


Vänta nu ett ögonblick...
Så, om satanisterna skulle ha varit uppmärksamma i söndagsskolan, skulle de kanske ha insett att detta är personlig trademark hos S:t Peter, den förste påven och en av de mest högaktade figurerna inom katolsk tradition. När Peter blev martyr genom korsfästning önskade han sig korsfästas upp och ner, eftersom han inte ansåg sig värdig att dö på samma sätt som Jesus. Pga detta anser många stenhårda katoliker att detta är ett mer acceptabelt kors att hänga i sina smaklösa smycken än den vanliga korsmodellen.

"Jag är mer metal än er, satanistjävlar!" - S:t Peters sista ord (ej historskt belaggt)
Så, genom att använda ett upp och nervänt kors visar satanisterna egentligen ödmjukhet och ovärdighet inför Kristus. Vilket är ungefär lika smart som att en nynazist skulle hoppa på judarna genom att helt sluta äta svinkött. That'll show'em!


Che Guevara
Missförstådd av: Allehanda vänsternissar
Gå till nästan vilket som helst universitetskampus och du kommer att se massor av Che Guevara-teskjortor bland studenterna, speciellt kring ämnen som politisk historia eller kvinnovetenskap. Om du frågar varför får du antagligen svaret att han var en anti-imperialistisk hjälte som stod upp mot USA, men om du frågar om Ches tid i Kongo får du antagligen bara en tom blick.

Medan Motorcycle Diaries och andra popkulturella beskrivningar har tagit upp hans tidiga liv som ung idealist och den kubanska revolutionen, dröjde det tills 2001 innan Kuba lät ge ut Den Afrikanska drömmen, Che Guevaras dagbok från hans misslyckade försök att exportera "Vivalarevolucíon" utanför Latinamerika. Ches lilla äventyr mitt i Afrika, som han själv kallade en fullständig katastrof, var det tragiska resultatet av hans försök att pracka Kuba på ställen som inte är Kuba.

Che släntrade in i Kongo efter mordet på frihetsledaren Patrice Lumumba och genom att använda denna politiska tragedi som samlingspunkt, hoppades han starta en folkets revolution. Med folket menar vi "Ches folk", för, trots att de lokala rebelledarna ansåg honom vara en vit kille som kom och blandade sig i deras angelägenheter och inte var speciellt förtjust i att han kom och gav dem order, insisterade Che att han skulle leda hela företaget med hjälp av sin egen bunt av kubanska legosoldater. Hans vägran att tro att kongoleserna kunde lära sig använda skjutvapen får en del forskare att tycka att han lät "ganska långt som en gammaldags rasist".

Piikki porvarien lihassa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar