fredag 23 december 2011

Where Will the Words Come From?

På grund av teknologi och popkulturell slang förändras vårt språk med en skrämmande hastighet. Numera är det enligt SAOL helt legitimt att använda ordet "reklamera" i betydelsen "att göra reklam" snarare än i betydelsen "gnälla röven av sig för att något är skit". Och kommer du ihåg att för bara knappa tio år sedan var "hipster" endast en lite mera gammaldags modell på underbyxor. Nu är det en kille som använder sådana på ett ironiskt sätt. Men trots detta är dessa inte de konstigaste etymologierna jag stött på...


"OMG" uppfanns av en 75-årig brittisk amiral
Som du garanterat känner till betyder  "OMG" "Oh my God, jag är troligtvis 12". Det associeras mest med teiniflickor, som vid det här skedet troligtvis har glömt bort att "ååemgee" någonsin hade någon annan betydelse än just "ååemgee" (om de någonsin ens var medvetna om det över huvud taget).

"Jävla bitch!. OMG LOL J/K ;) Eller nej, på riktigt, jävla bitch!"
På samma sätt som "LOL", "WTF" och andra motsvarande förkortningar fick "OMG" stor spridning under de sista åren av det förra årtusendet efter att textmeddelanden uppfunnits, men det går mycket, mycket längre tillbaka än så.

Kom egentligen från:
Enligt Oxford English Dictionary så var den första personen som använde "OMG" en 75-årig brittisk amiral, vilket antagligen är så diametralt långt i från man kan komma från en fjortisflicka som sms:ar hennes vänner om Justin Biebers rumpa. Hans namn var First Lord of the Admirality John Arbuthnot "Jacky" Fisher, 1st Baron Fisher of Kilverstone, GSB, OM, GCVO, och han uppfann förkortningen när han skrev sina memoarer... ...år 1917, dvs för nästan hundra år sedan.

Ett annat kapitel är ett sammandrag av Twilight skriven med semaforflaggor
Den exakta frasen var: I hear that a new order of Knighthood in on the tapia -- O.M.G (Oh! My God!) -- Shower it on the Admirality!" (och detta var hans inte allt för subtila hint om att han önskade bli adlad). Det är således ironiskt att en av de mest populära förkortningarna någonsin uppfanns av en man som inte riktigt förstod konceptet med att använda förkortningar för att spara tid, eftersom han omedelbart följde förkortningen med meningen den var tänkt att förkorta.

Men om du tänker på det så är det helt logiskt att någon från flottan skulle uppfinna något sådant: Vid tiden före VHF och SSB, var den huvudsakliga formen av kommunikation mellan skepp Morsekod, ett system som, likt textande på den gamla goda tiden, krävde att man bokstaverade ut varje bokstav. Flottister lärde sig således snabbt att använda förkortningar och började även att hitta på sina egna.

Och eftersom "Oh my God" i sig är en helt poänglös fras så är det naturligt att den inte riktigt skulle fastna bland Fishers kolleger. Teinin använder å andra sidan enbart meningar utan substans (som sagt, tack vare Frank Zappa), å detta var ett helt naturligt tillägg i deras vokabulär.

Hur de fick reda på det är lite oklart, men jag önskar att det handlar om att det på 80-talet fanns åtminstone en fjortis, som var intresserad av obskyra dokument om brittisk marinhistoria från sekelskiftet.



Vit elefant handlade om en verklig elefant
En "vit elefant" är något du har och egentligen skulle vilja göra dig av med men inte kan, oftast i betydelsen julafton och en tröja från din moster. Men varför kallas det elefant? Det kan kan visserligen bara vara jag, men om någon skulle ge mig ett enormt ärkedjur, oberoende av sort, i julklapp skulle jag bli skitimponerad.

Det är ett av de där uttrycken som är så ologiska att man bara är tvungen att utgå ifrån att det finns en bakgrundshistoria, som att till exempel att någon fått en enorm porslinselefant gåva, vilket är ganska onödigt men omöjlig att ge bort, och vem fan vet, den kanske uppfyller önskningar eller något. Oberoende handlar det dock sannolikt om något som, även om det glömts bort, antagligen var gulligt och charmigt.

Kom egentligen från:
Det finns två teorier om varifrån termen kommer och en av dem är lite småstörd. För det första påstår Oxford Dictionaries att det handlar om att kungarna i Siam (nuvarande Thailand) gav bort sådana i gåvor för att jävlas med jobbiga människor vid hovet. Eftersom vita elefanter ansågs vara heliga i Siam, kunde de inte ges vidare eller sättas i arbete, men att ta hand om dem på rätt sett var kolossalt dyrt, vilket gjorde att ägarna, trots att en sådan gåva var en stor ära, ofta elefanterades i konkurs.

Och det är en av de bästa jäynärna jag hört talas om...
Men så finns det den andra teorin: att det handlar om en specifik elefant som ägdes av P.T. Barnum, en mycket berömd affärsman och cirkusägare. I slutet på 1800-talet skickade Barnum en agent till Indien för att köpa en av de där legendariska vita elefanterna till sin cirkus, för 100,000 dollar. När den första elefanten fick matförgiftning och dog under resan, så Barnum lade ut 200,000 till för en annan. Och när, slutligen, Barnum fick sin vita elefant.. ...visade det sig att den snarare var "grå-ish med vita fläckar".

Och var egentligen två killar i en kostym
Barnums publik var dock precis lika missnöjda som han själv och, vad värre var, kom hans värsta konkurrent fram till att det var lika lätt att ta en vanlig elefant och måla den vit, vilket han gjorde med stor framgång.

Barnum ville dock inte ge ifrån sig sin 300,000 dollar dyra investering, och kunde knappast sälja den heller, så han beslöt att låsa in den i en lada i Bridgeport, motsvarigheten till att gömma ett par fula sockor längst in i en låda. Ledsamt nog dog elefanten i en brand ett par år senare, men dess öde lever (antagligen) kvar i varje oönskad present för dyrbar för att genast slänga bort.



Robot var ett annat ord för slav
Det påstås ofta att robotar är en sorts tvingad arbetskraft och att de någon gång kommer att bli tillräckligt intelligenta och hämnas på oss, sina slavdrivare, men detta är ju ganska absurt. De är bara verktyg, som en borrmaskin eller en massagestol. Ordet "robot" måste ju således betyda typ "verktyg" eller "maskin" eller något? Väll?

Eller "vandrande soptunna"?
Kom egentligen från:
"Livegenskap av tvångsarbete". Ett finare sätt att beskriva slaveri på. Ordet i sig, "robot", är relativt nytt: Det uppfanns av den tjeckiske dramatikern Karel Capek, som skrev ett skådespel med namnet "R.U.R" (Rossum's Universal Robots) år 1921. Pjäsen handlar om att tillverka artificiella människor för att ha dem att jobba som slavar. Capek döper dessa till "robot" efter det tjeckiska ordet "rabota" som betyder "tvångsarbete". Så just det, till och med redan då gav vi robotjävlarna en orsak till uppror. Och detta är en stund så god som någon att påpeka att ett av Tjeckiens grannländer är Österrike, även känt som landet the Terminator föddes i.

Äntligen finns det en logisk förklaring till den där jävla accenten
I pjäsen är robotarna inte mekaniska över huvud taget (de är bara tillverkade människor utan själar), men det hindrar dem inte att checka av varje ruta för en robotdystopi, som att ta över världen och döda alla människor i den. Pjäsen slutar även med att en robotman och en robotkvinna lär sig bli kära och vandrar bort i solnedgången för att återbefolka den nu människolösa jorden.

När pjäsen översattes till andra språk så fastnade ordet "robot" i stort sett överallt som man har historier om maskiner som har onda avsikter och trängde undan etablerade, men inte lika häftiga, ord som "android" och "automaton". På något sätt var vi bara tvungna att påminna robotarna om deras plats.

Nah, vad är nu det värsta som kunde hända...

1 kommentar:

  1. och om det fanns en fjortis på åttiotalet som var intresserad av british naval history, så var han det ironiskt

    SvaraRadera