tisdag 2 augusti 2011

Money for Nothing

Den globala ekonomin är ett galet invecklat system uppbyggt av arbete, pengar och varor, alla styrda av sina egna lagar för att hålla varje fasett under kontroll. Så det skulle vara ganska så deprimerande om forskare plötsligt upptäckte att alltihop egentligen bara är slutresultatet av en hög ovidkommande bullshit, eller hur?

Svar: Ja, det skulle det vara. Och ja, de har gjort precis just det...


Tron på helvetet
Det är allmänt ansett att några av orsakerna till finanskrisen i slutet på förra årtiondet var utlånandet av pengar till folk som saknade återbetalningsförmåga och nedvärderandet av lånekostnader, vilket ställer några ganska fruktansvärda frågor: Om det normala stadiet för ekonomin är så beroende på att en handfull människor inte blir giriga, vad finns då egentligen som stoppar allt från att kollapsa på nytt om samma rövhål plötsligt igen kommer fram till att mer är bättre? Överraskande nog kan det visa sig vara tron på helvetet.

Federal Reserve Bank of St. Louis och forskare på Harvard har båda oberoende av varandra studerat korrelationen mellan tron på helvetet och ekonomisk utveckling. Båda undersökningerna analyserade data från dussintals länder och båda kom fram till samma sak: Ju fler av befolkningen som tror på ett helvete, destu mindre korruption finns det och mer framgångsrik är landets ekonomi.

"Jag hatar när nakna dödingar trängs i båten. Inget mer börsspekulerande!"
Intressant nog räcker det inte med att bara tro på Gud. Det är uttryckligen rädslan för evig fördömmelse som hindrar folk från att vara själviska as och får dem att sträva efter en bättre framtid för alla. Det finns naturligtvis inget som hindrar dig från att vara en hederlig, hårt arbetande bankir utan att tro på en skärseld. Problemet är att när man ser på den stora helheten är det helt enkelt inte i vår natur att bry sig om mer än en handful människor, eller deras pengar. Så det krävs med andra ord ett hot om att kokas levande i sitt eget urin för att få en del företagsledare att stanna upp och fundera på sina pyramidspel.



Solen och månen
När man säger att vädret påverkar ekonomin tänker man på torka eller tsunamin eller något annat sätt som planeten bestämmer sig för att förstöra skörden i ett land strax före skördetid. Men det visar sig att vanligt, vackert väder har lika stor inverkan på ekonomin. Studier visar att aktiemarknaden går bättre på soliga än på mulna dagar. Och jag menar inte under en specifik månad, forskarna undersökte data från 26 länder under 15 års tid och det de kom fram till är att aktier är motsatsen till vampyrer.

Det verkar enbart vara en psykologisk effekt, där solen gör börshandlarna på gott humör, vilket gjorde dem mer benägna att försöka nya saker, ta större risker eller att våga be Lisa från personalavdelning på date. Vilket... verkar vettigt anta jag. Men fundera då en sekund på följande:

Enligt en undersökning publicerad i Harvard Business Review, så ger 15-dagarsperioden runt en nymåne dubbelt så stora vinster på börsen som under resten av månaden. Så när vi närmar oss en fullmåne börjar börskursen falla. Det kan kännas som en tillfällighet, men återigen, detta är ingen liten futtundersökning vi talar om: Forskarna analyserade minst 30 år av marknadsinformation från 25 länder och gick så långt som 100 år tillbaka när det gällde amerikanska börser. Så aktier är också motsatsen till varulvar.

Eller så är alla börshandlare varulvar som blir distraherade när det är dags för "the change".
Chefer på finansmarknaden försöker insistera att man inte skall titta på en gigantisk bit rymdsten i stället för konventionell marknadsanalys eftersom systemet nog är betydligt mer invecklat än så och också för att ingen vill erkänna att ett så komplicerat jobb kunde göras av någon random fjant med en kalender.



Veckodagen
En antipati mot måndagar går längre än kontorsjobb och en tecknad serie om en fet, deprimerad katt. Det finns verkligen något genuint motbjudande med den första arbetsdagen på veckan och detta tar sig uttryck i produktiviteten på arbetsplatser runt hela världen. Aktiemarknaden är inget undantag.

"Oj Garfield, det är bara du som vet hur jag känner mig."
Forskare från Turkiet och Texas (nej, jag vet inte hur de möttes) slog sig samman och studerade marknadsindexet för S&P 500 mellan 1973 och 1997 och upptäckte att veckodagen absolut kan inverka på hur mycket pengar man kan tjäna på aktiehandel. Som redan sagts, så är måndagar absolut värst. Onsdagar gav de högsta snittvinsterna, medan fredagar var lite som packade studentkörssångare och var mest benägna att göra antingen eller.

Det finns dock en orsak till fredagsfenomenet, i och med att de flesta ekonomiska rapporter kommer i slutet på arbetsveckan, så handlarna har fredagen på sig att reagera (eller överreagera) på huruvida nyheterna är goda eller dåliga. Och vad gäller måndagar och onsdagar finns det även där några förklaringar. En delorsak är  blankförsäljare som får panik av riskerna de utsätter sig för under ett veckoslut och försöker rensa ut allt de har på måndag, vilket får kursen att falla.

Men en mycket större bov är simpel psykologi. De facto har en hel hög undersökningar försökt förklara "weekendeffekten" på aktiemarknaden och de flesta av dem har kommit fram till samma sak: Att börsinvesterare inte har större lust att göra sitt jobb efter veckoslutet än någon annan.

De är inte lika intresserade av risktagning eller närmelsevis lika produktiva på måndagar som senare under veckan. Vid onsdag har de dock kommit tillbaka in i sina rutiner och är beredda att handla skiten ur guldet, eller vad du folk köper nuförtiden.



Yakusan
Den japanska ekonomin är för tillfället den tredje största i världen, vilket betyder att allt som händer i Japan ekar i resten av världen. I korthet kan man säga att den som kontrollerar den japanska ekonomin ger utslag på ekonomin för resten av planeten.

Säg hej till den japanska maffian.

Nej jag menade inte bokstavligen! Ta på er byxor för helvete...
Yakusan är troligtvis den största kriminella organisationen på jorden, med över 100,000 medlemmar som tydligen inte gör annat än att tassa runt i Japan och peta på ekonomiska institutioner med käppar, bara för att se vad som händer. Deras inflytande är så stort att många ekonomer är eniga om att Yakusaaktivitet, som aktiespekulation och låneockrande, var en av huvudorsakerna till den massiva recessionen i Japan på 1990-talet. Inte ens idag har landet riktigt återhämtat sig till fullo.

Så hur lyckades maffian kapa ett helt lands ekonomi? På samma sätt som de flesta affärsmän tar sig till toppen: de förtjänade det. Gruppen startade som en bunt småskaliga lejda bovar, men arbetade sig långsamt upp till att kontrollera i stort sett alla Japans landförsäljningar och slutligen till att utpressa enorma företag. Detta sista tilltag, kallat "sokaiya" är så utbrett att de flesta japanska företag idag måste lägga in sina utpressningsbetalningar i årsbudgeten.

Yakusan är så insyltad i affärsvärlden att Japans finansministerium 1984 bad en Yakusagrupp att jaga bort några andra gangstrar från en bankkedja. Yakusan ställde gladeligen upp och tog därefter över bankerna själva. De sålde dem vidare till Sumitomo Group 1986 och skapade genom detta en av de största bankjättarna någonsin i Japan, som de fortfarande kontrollerar till viss del.

Till och med idag, efter jordbävningarna i Japan, har Yakusan varit ivrig att hjälpa till med återuppbyggnaden av de större städerna för att på detta sätt sticka fingrarna  i ytterligare än ekonomisk soppa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar