onsdag 16 november 2011

Time is Running Out

När man talar om att en resurs håller på att ta slut tänker nästan alla genast på "olja". Men orsaken att olja är så berömt är att alla som äger en bil känner av det varje gång de tankar efter att oljepriset, igen, stigit till nya rekord. Men andra resurser som är nödvändiga för att samhället skall fungera håller på att ta slut precis lika snabbt, men betydligt tystare. Så relativt snart kanske du slår på BBC World News och ser ett krig hålla på att bryta ut pga något absurt som...

Helium
Aj världen håller att få slut på Helium? Bufuckinhu! Värsta möjliga scenario är alltså att barn inte kommer att få uppleva glädjen av att betala 7-8 ege för en wappenballong, för att omedelbart snubbla och se den sväva iväg. Eller, om du någonsin dragit nytta av någon teknologi mer avancerad en än vass sten fastbunden i en käpp, så har du troligtvis dragit nytta av helium. Helium har nämligen den lägsta kokpunkten av alla material på jorden, vilket gör den till coolare än en ninja-MacGyver i Kekesolglasögon. I stort sett all högteknologisk industri har användning för helium, från att kyla ner magneterna i MRI-scannrar till att producera fiberoptik och plattskärmar.

Tänk dig den som gasernas Batman, på ytan en lekfull playboy i form av att låta dig prata som Kalle Anka, men i hemlighet en stenhård hämnare som håller världen på mattan. Och precis som Batman, totalt missförstådd av myndigheterna. Det håller ju faktiskt på att ta slut, så priset borde med andra ord stiga, eller hur? Så vi borde sluta med att impa det ur gummiballonger.

Men enligt Robert Richardson, vinnare av nobels ekonimipris, är problemet att USA:s regering håller på och ger bort helium som en slutförsäljande Gigantti: så mycket de kan och så billigt som möjligt. 1996 bestämde Kongressen nämligen att man man skulle sälja bort USA:s hela heliumreserv (som samlats ihop för att fylla luftskepp på 30-talet) före 2015. Detta har pressat ner priset mycket lägre än det borde vara, med tanke på hur lite det finns kvar på jorden (Richardson säger att om marknaden fick bestämma skulle helium för en ballong vara värt omkring 100 dollar).

Världens största heliumbaron planerar hennes nästa investering

USA kontrollerar mer än 80% av världens heliumtillgångar, så Richardson menar att utförsäljningen och slösandet gör att det är mycket möjligt att gasen kommer att ta slut inom 25 år. Så om du är en av de där nissarna som tror på den dör flugan kallad "teknologi", är detta något att titta allvarligt på. Lyckligtvis finns det en reservplan: Om helium från naturgas någongång tar slut kan vi också utvinna gasen direkt ur atmosfären. Till ett pris bara 10,000 det nuvarande...



Choklad
Utan att egentligen undersöka saken gissar jag på att ca. hälften av alla produkter på den fria marknaden innehåller choklad. Med en sådan fantastisk efterfrågan på produkten så måste det väll finnas ett sofistikerat system på plats för att garantera att världen aldrig får slut på det. För om, låt oss säga att, hela chokladindustrin är baserad på slavlöner och barnarbetare som jobbar för hand i tredje världen, skulle det vara tillräcklig orsak för en världsomfattande panik.


Voj helvete...
En stor del av världens kakao kommer från Västafrika, där plantagerna ofta drivs av förslavade barn, men det finns ju faktiskt sådana saker som Fair Trade-kakao, som garanterar att den producerats "helt utan slavar". Problemet löst. Eller, nej det är ju inte det (och det är en smula deprimerande när ett problem inte genast fixas genom att man tar bort slavarbete ur ekvationen). Saken är nämligen den att för tillfället så är det inte lönsamt för genomsnittsbonden i Västafrika att odla kakakobönor.


Inte bara är det osannolikt tidsödande att sköta kakaoträd (det tar fem år att odla en ny skörd), men allting måste göras för hand i stekande hetta. I slutet på dagen kan således kakaobonden räkna med att ha tjänat omkring 50 eurocent för besväret. Inte ens känslan av att bidra till västvärldens överviktsproblem räcker riktigt då, så, inom så få som 20 år, kan choklad vara en exkulsiv lyxvara, som rysk kaviar. Påminn mig, när åt du rysk kaviar senast?


"Jag... såg en bild på kaviar en gång."
Kakaobönor kan också odlas utanför Västafrika, men endast inom 10 breddgrader från ekvatorn, ett område du kanske känner igen som det inte mest genomstabila i världen. Det är också orsaken till att kakaopriset fördubblats på de senaste sex åren och bara fortsätter att stiga.


Det enda sättet att hålla choklad snorbilligt är att ta bort kakaosmöret ur den (vilket enligt mig är lite missförstå vad man har choklad till), men det var just det chokladjätten Hershey gjorde för ett par år sedan. Nu har dock FDA (amerikanska mat- och läkemedelsförvaltningen) sagt att denna produkt inte får kallas "choklad".






Tequila
Den mexikanska kaktusspriten har haft stora problem redan i ett antal år, med allt från hög efterfrågan till insjuknade plantor som hotat utbudet tidigare. Men nu börjar vi de facto att luta mot att tequila utrotas som handelsvara.


År 2006 bestämde nämligen Bushregeringen att införa nya bestämmelser för att börja byta ut bensin mot biobränsle tillverkat av majsbaserad etanol, för att lindra USA:s oljeberoende. En av bieffekterna av detta var att etanolpriset sköt i höjden till den grad att bönder i Mexiko slutade med sina gamla grödor till förmån för majs att skeppa till USA.

Olyckligtvis innebar detta att man förstörde åkrar av agavekaktus (som används till tequila) genom att elda upp dem, för det är nu så man gör i Mexiko.

"För att fuck you, mitt tidigare levebröd"
Nå shit happens, det är ju bara att plantera nya plantor. Ja nå, på tal om det... Blå agave råkar dessvärre vara något av växtvärldens jättepanda, i och med att den är sinnessjukt noggrann med hur den fortplantar sig. Den är mottaglig för sjukdomar och växer endast i ett mycket specifikt klimat: På mycket hög höjd och föredragningsvis på järnrik vulkanjord. Vilket ganska långt betyder den mexikanska delstaten Jalisco med omnejd, de enda platser i hela världen som mexikansk lag tillåter produktion av "tequila", ett namn Mexiko har ensamrätt på.

År 2007 planterade mexikanska bönder 35% färre agaveplantor än året före och de kvarvarande kaktusarna blev oehört styvmoderligt behandlade: misskötta och i stort sett lämnade vind för våg, vilket gjorde att den globala tequilaproduktionen sjönk märkbart. I grund och botten betyder det att när en region i Mexiko torrläggs tar hela världen antabus.

Spyor kommer kanske aldrig att smaka på samma sätt igen.
Och här är den bästa delen: Tequila tillverkas genom att ta bort fruktosen ur plantans rotstam under dess 12. år. Så, om man planterar nya imorgon, kommer du att ha tillräckligt för en mycket enkelt skörd till julen 2023, antagande växterna inte skadas av sjukdomar, konstiga vädermönster eller något annat under about ett dussin år. Det är kanske dags att lära sig dricka akvavit...



Fosfor
Du kanske inte ens vet vad fosfor är eller vad de gör, men varje persons på jorden liv hänger på det. Fosfor används till att tillverka gödsel och utan det finns det bokstavligen inga sätt att producera tillräckligt med mat för jordens befolkning. Och som du kanske gissat, så håller vi på att närma oss "peak fosfor" och riskerar att ha använt upp det inom så lite som 30 år.

Forskare från Australien, Europa och USA är eniga om att världens fokus på biobränsle gör att det är möjligt att vi kommer att använda upp allt fosfor som finns. Och när folk från tre olika kontinenter kan var eniga om något (förutom deras ömsesidiga hat för varandra) vet man att det måste ha rätt. Situationen börjar bli så desperat att man i Sverige de facto har uppfunnit toaletter som utvinner det dyrbara fosforet ur vårt piss.

Kina håller redan på att panta på allt fosfor de har, vilket inte exakt har lugnat ner den globala marknaden. Från 2007 till 2008 steg priset på fosfatsten med 700%, och efterfrågan fortsätter att stiga med 2,3% per år, med tanke på att de flesta länderna i världen inte är så kåta på att svälta ihjäl. Kvarvarande fosfor i världen finns mestadel i Ryssland och Afrika, vars reserver en dag kan ge dem världens nycklar i handen.

Det enda alternativet är att man börjar bryta forsfor ur havsbottnet, men kostnaden skulle vara oerhörd och vi skulle samtidigt riskera att jävlas med Chtulhu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar