tisdag 31 januari 2012

All the Small Things

Fjärilseffekten är inte bara en film om barnövergrepp och fängelsestryk med Demi Moores gamla toyboy, utan en erkänd vetenskapsprincip. Varje dag ger till synes oväsentliga saker utslag i form av förändringar på en global skala.


Termiter värmer planeten
Om man säger att termiter har en global inverkan, så skulle man förmoda att det handlade om att äta upp hus. Och visst, de står nog för sin beskärda del av det också (så mycket att det kostar 1,9 miljarder euro per år i reparationskostnader), men deras verkliga inverkan är inte lika uppenbar. De flesta av jordens termitpopulationer  lever fridfullt i enorma kolonier i mera tropiska regioner (eller, jag utgår ifrån att de lever fridfullt, andra småkräk kan anse dem vara skithögar, vad vet jag), i enorma stackar som ser ut som att jorden fått stånd.

Batongggg!
Men hur förändrar de små nissarna planeten. Nå...

Inverkan:
De där jättehögarna har faktiskt ett större ändamål än att ge myrslokar enklare tillgång till mat. De är en del av ett komplext ventilations- och luftkonditioneringssystem som termiterna använder till reglera temperaturen i sina kolonier och att vädra ut gaser. Men vilken gas är det som termiterna är så angelägna att bli av med att de krävs en struktur stor som en skyskrapa för att bli av med den? Jo, Metan, även känd som nästan-lika-stor-bidragare-till-global-uppvärmning-som-koldioxid.

Menvadihelvete! Global uppvärmning nu igen! Hur kan nu sådär små kräk bidra med tillräckligt med gasutsläpp för att någon skall märka det? Enbart genom strength in numbers. Jo sidu, det finns i runda tal 250 biljoner termiter i världen (dvs ca 40,000 gånger fler än mäniskor) och det är en av de mer försiktiga uppskattningarna. Tänk dig att alla de här de här små gasballongerna fiser ur sig metan dygnet runt.

Förståsigpåare beräknar de facto att termiter är den näst största källan av naturlig metan i världen, men andra anser att det är mycket mera än så. Det är nästan inspirerande om man tänker på det, att genom att arbeta tillsammans kan även de minsta av oss samla våra krafter och, hmmm, förstöra världen.

Teamwork!



Flygplan kyler ner planeten
Om du inte kände till det så är kondensationsstrimmor de där tandkrämsformade molnen som bildas bakom jetflygplan när de flyger på himlen, skeppande familjer till Legoland och fyllda av folk som har sex med ena foten i en toalettstol full med blått vatten.
Det syns inte här, men alla piloterna sitter och vrålar ut Van Halen här
De bildas av jetavgaser som kyls ner och sedan får vattendroppar att kondenseras i den kalla temperatur som finns i den övre atmosfären. Så länge man inte bor vid ett flygfält ser man, vad blir det, två-tre sådana per dag. Borde inte vara så stor skillnad eller hur?

Inverkan:
Tvivla om du vill, men den här flygplanskakkan av is och vatten har en inverkan, en märkbar sådan, på jordens temperatur. Och den här gången talar jag inte om global uppvärmning. Det är nämligen så att under lång tid hade vetenskapsmän misstänkt att kondensationsstrimmor från flygplan kunde spela en roll för global fördunkling, där scheisse i luften kunde blockera solen och därför kyla ner jorden. Under en vecka efter 9/11 fick de beviset.

Det påtvingade flygförbudet över USA under några dagar efter anfallet gav vetenskapsmännen en möjlighet att se hur bristen på kondensationsstrimmor påverkade temperaturen och tammefan om om inte medeltemperaturen i Nordamerika steg med över en grad Celsius under perioden. Detta kanske inte låter som speciellt mycket, men kom då ihåg att när Krakatoa exploderade 1883 så sänktes den globala temperaturen med ungefär lika mycket och fuckade upp klimatet världen i åratal efter det. Inte så dåligt för något som i sammanhanget kan jämföras med en överkamning

Här demonstrerad av Sir Bobby Charlton

Men å andra sidan så består kommersiell flygtrafik av nästan 100,000 flygningar varendaste dag, vilket inte inräknar de tusentals militära flygninga som genomförs, så det blir kondensstrimmor på miljontas km varje dygn. Titta bara på den här simulationen:


Varje av de där gula prickarna är ett flygplan...



Råttor äter upp din mat
Jag var lite osäker på att ha med råttor här, inte för att de är oväsentliga, utan för att du antagligen redan känner till dem som kräken som spred pesten till Europa på den gamla goda tiden och dödade, nå, nästan alla.

Mulkku

Men man kan inte direkt skylla den på råttorna. Pesten bars av lopporna på råttorna och i slutändan var det bakterien Yersina pestis som var boven i dramat. Nej, råttornas effekt på världen är mycket mer direkt än det.

Inverkan:
Många av er har säkert varit med om att möss eller råttor varit och käkat i era skafferier, och tagit ut ett paket nudlar bara för att upptäcka att de jävlarna gnagat av ett hörn.

Helvete! Där är 43 cent du aldrig år tillbaka

Så hur stor del av världens mat tror du att råttor äter? Seriöst, gissa.

Det visar sig nämligen att råttor förstör eller smittar kontaminerar 40% av vår mat, åtminstone på fattiga och lantliga områden där de små asen käkar upp 20% av odlingarna och sedan 20% av allt spannmål när det lagras.

Totalt sett beräknas det att råttor äter upp eller på andra sätt förstör 10% av allt som människor producerar. Tie procent! Det är som en kosmisk skatt på mänsklighetens lönecheck. En euro av alla 10 matas till råttor. Råttorna har nämligen åkt snålskjuts på mänskligheten genom alla tider. Planeten råttpopulation exploderade samtidigt som människornas, eftersom vår tendens att odla enorma mängder mat och bara lämna den på lager, samt att bygga vidsträckta kloaksystem för dem att leva ostörda i, gjorde oss till en perfekt kombination. Råttor är naturliga överlevare och ganska lika kackerlackor med utvecklade händer, en intelligens på samma nivå som hundar och en ryggrad, vilket borde skrämma skiten ur dig.

AAAAAAAARGH!!!

Så om du tog en tidsmaskin och åkte framåt ett tusental år, skulle du då märka att råttor blivit den dominanta arten på jorden, efter att ha ätit upp vår mat och fått oss att svälta ihjäl? Nästan garanterat inte. De behöver trots allt oss till att odla deras mat.



Maneter kan ändra på havsströmmar
Havet är en stor, jävla plats. Ungefär 71% av planeten är täckt av det, det är djupt och stora fanskap som valar och jättebläckfiskar och Cthulhu kan gömma sig i det utan några problem. Vi vet att tidvatten och vågor bildas av månen och vindmönster och sådana faktorer. Men det finns en annan, fullständigt vansinnig orsak...

Inverkan:
När forskarna började studera problemen om hur havsströmmar bildas, märkte de att de led av lite samma problem som de som studerar rymden: de hade en hög av riktigt fiffiga och invecklade ekvationer som beskrev hur saker och ting fungerade, jämförde dem sedan med verkligheten och märkte att det fanns ett stort jävla fel någonstans. Den okända faktorn visade sig vara maneter och fiskar alla andra kräk som simmar omkring i havet.

Det finns något inom fluidmekanik som kallas "fluiddrift" och som beskriver hur vatten fastnar på simmande djur. Tydligen så flyttar allt som simmar i havet på lika mycket vatten som månen och vindar. Jepp, varje tonfisk, haj, ubåt, val eller ont djuphavsmonster är lika ansarig för springfloder som den satans månen.

Om du behöver lite visuell hjälp, tänk dig det här:


Multiplicerat med det här:


Exakt, det är en av de där sakerna som man studerar på lite avstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar