måndag 12 mars 2012

It Is Later Than You Think

Det finns vissa saker som vi alltid associerar med en viss tid, som att skaget vid Hastings var 1066, den stora depressionen var på 30-talet, Woodstock var 1969, Finland vann hockey-VM första gången 1995 och att den korta tid när det var politiskt korrekt för män att skaffa permanent var hösten 1983. Varje lågstadiehistoriebok kan berätta det för dig.

Men vissa ovanor är svårare att göra sig av med än andra och plötsligt får man veta att saker man bara sett på gryniga svartvitfoton höll på tills helt nyligen. Saker som...


Giljotinering
Avrättning med giljotin (dvs när man släpper ett enormt knivblad i nacken på dig och din avkapade skalle faller ner i en korg) finns på ganska mångas top-5 listor av saker man inte vill råka ut för och en perfekt symbol för en mer rå och brutal tid i vår historieskrivning. Men det är samtidigt lätt att glömma att denna metod på sin tid ansågs ganska human: alternativet var att bli nackad med en yxa eller ett svärd, vilket ofta krävde ett flertal smärtsamma hugg. Och vanligt pack blev dessutom hängda, vilket sög ännu mera.

Så medan jag kan tänka mig att vägen upp till schavotten kan ha varit ganska nervös så kan man i alla fall vara nöjd över att huvudet huggs av av ett snabbt, effektivt slag betydligt kortvarigare än en del av sätten det ersatte.

Med detta inte sagt att Skräckväldet, som slutade med att 16,000 personer råkade ut för kronisk förkortning, direkt förtjänar ett retroaktivt Amnestypris för att dela ut en relativt mild form av dödsstraff, men det var nu i alla fall inte 16,000 fall av stegling. Och det är nu avlägsen historia i varje fall, i en värld där så gått som alla civiliserade länder avskaffat dödsstarffet totalt är halshuggning något som försvann ungefär samtidigt som puderperuker.

Största delen av historien har bara varit ett sett att fördriva tiden fram till Internet blir uppfunnet

Aj sidu...
Dödsstraff med giljotin var det officiela sättet att nacka folk på i Frankrike ända tills dödsstraffet avskaffades... ...1981.

Den sista offentliga giljotineringen, 1939. Sedan steg "sedlighet och moral" fram och förstörde  mord inför publik för alla...
Okej, så man slutade att nacka folk på torget 1939 och hade vänligheten att byta till privata avrättningar, men mellan 1940 och 1977 så avrättades dussintals av kriminella av nationalrakkniven, men inne i sina fängelser snarare än inför ett blodtörstigt pack av packade åskådare. Så ungefär samtidigt som Star Wars kom ut kunde bovar få rejält, men ytterst kortvarigt, ont i nacken.

Och detta var enbart i Frankrike. Sverige nackade sin sista fånge 1910 och även nazisterna, som aldrig gick med på att någon slog dem i massmord, passade på att halshugga 16,000 personer under sin regeringstid. Och man kunde tänka sig att "aj, nu tyckte till och med nazina att det är en bra idé" skulle få folk att avstå, men nepp, så sent som 1996 föreslog Georgiaguvernören att delstatens dödsstraff skulle utföras med giljotin i stället för elektrisk stol, så att man på detta sätt kunde utnyttja den avrättades organ efter han dött. Du ser. Humant!



Böldpest
När man tänker på medeltiden är den första bilden man får i huvudet en bunt skitiga människor som kravlar omkring med någon slags pest. Och allt tack vare bäldpest, aka Digerdöden. På 1300-talet tog pesten livet av  ca 60 procent av Europas befolkning på ett av de jävligaste sätt man kan tänka sig utan att en handsåg är inblandad. Och om du inte känner till hur sjukdomen fungerar så är det att loppor får den från gnagare som sedan skickar stafettpinnen vidare till människor. Och som om det inte är tillräckligt illa att få råttbobbor av blodsugare, så börjar offrets lymfkörtlar att svälla upp till närmast skrattretande omänsklig storlek, fingrarna och tårna att utveckla kallbrand och slutligen öronen att blöda. Efter sisådär fyra dagar kommer stackaren att dö som en äcklig hög av infekterad hud, som ingen vill röra, av ganska självklar orsak.

Det är fan tur att vi är av med sådant fanskap!

Aj sidu...
Var det någon som sade att den försvann? Visst, idag kan den behandlas ganska lätt med antibiotika, men det är fortfarande helt möjligt att besöka doktorn och höra honom säga "jepp, du har fått en liten släng böldpest".

"Det räcker nog troligtvis med att vi sticker hål i dem." 
En kvinna i Oregon behandlas för böldis 2010 och en man i New Mexico fick den 2011. År 2010 fanns det ett utbrott även i Peru som smittade 31 personer och dödade en 14-årig pojke. Eikä tässä vielä kaikki! Medan böldpest smittar enbart genom kontakt med djur så er dess elaka styvsystrar, lungpest och blodpest, ganska duktiga på att smitta mellan människor. Och ännu dödligare än böldpest om man lämnar dem obehandlade.

Så ja, den kanske dödligaste sjukdomen som planeten någonsin stött på finns fortfarande kvar där ute, gömmande sig bland råttor och ekorrar, bara väntande på en ny möjlighet att dyka upp och påminna oss om vem som EGENTLIGEN bestämmer här i världen. (Hint: det är bakterierna).



Duellerande
Tänk tillbaka på när du gått in i er närmaste återvändsgränd och hittat dina grannar avgörande en tomtdispyt på ett gentlemannamässigt sätt, med komiskt enorma pistoler. Det var ett tag sedan eller hur? Ett tag, som i, aldrig? För att en gång för alla avgöra saker med en duell dog nämligen ut ganska snabbt efter att folk kommit på hur häftigt det är att göra upp i TV. Eller senare hälften av 1800-talet. Kommer inte ihåg vilken...

Vad universitetsstuderande höll på med innan man uppfann drinking games


Aj sidu...
Medan det är sant att duellerande varit oerhört omodern sedan första världskriget, har det inte stoppat folk från att göra upp, mano a mano. Folk som René Ribière, parlamentsledamot, och Gaston Defferre, borgmästare av Marseille, som beslöt sig för att det enda sättet för att lösa deras meningsskiljaktigheter var en duell. År 1967.

"Vill du ta en joint innan vi börjar?"
Allt hade sin grund i att Defferre kallade sin kollege Ribiere "ett rövhål" för att ha sagt emot honom under en politisk debatt och man skulle kunna tänka sig att det var Ribiere som borde bli en smula bäsk av att ha förolämpats offentligt, men det var Defferre som krävde att deras motsättningar skulle klaras upp, med svärd.

Och Ribière accepterade. Han förlorade också duellen, som var någa bedömd av en tredje, oberoende, kollega. Den goda nyheten var att Ribière inte dog, utan bara blev huggen ett par gånger före han gav upp. Och ajo, allting finns på film. Här är bilder av den sista duellen någonsin (som fångats av franska journalfilmskameror).





Andra världskriget
Även om du inte känner till det exakta datumet på när andra världskriget tog slut så har du sett det grafiska beviset på dagarna det hände. Kriget tog slut i Europa 8.5.1945 och i Asien 14.8.1945, axelmakterna gav upp, kriget var slut, saken var klar.

Aj sidu...
Men hur skulle det vara om jag sade att kriget, rent tekniskt, inte tog slut före 1990? Medan MC Hammer pekade ut saker vi inte fick röra och Matti Nykänen förklarade vad han han hade i tankarna utom backhoppning så rasade andra världskriget i Europa. Och med "rasade" menar jag "låg och puttrade i en gryta som alla glömt bort".

I centrum stod Tyskland, som likt ett barn som fastnat i en vårdnadstvist, slets mellan USA och Sovjet under efterkrigsåren. Och, borttappat i alla vändningar om vem som skulle ha rätt till julafton och veckoslut, var det lilla faktum att, rent tekniskt hade det aldrig skrivits under något fredsavtal i Tyskland. När kriget tog slut byggde de allierade upp provisoriska arrangemang som beslöt hur man skulle regera över spillrorna av det tyska riket. Och en av paragraferna var att när Tyskland en gång fått sin avnazifierade kakka tillsammans, så skulle en permanent fred undertecknas, en som Tyskland kunde underteckna själv.

Det blev bara aldrig av. De fyra makter som undertecknade det provisoriska fredsvtalet, Sovjetunionen, Storbritannien, USA och Frankrike, förvandlades snabbt till ett rum full av ex som inte kan tåla att vara i samma rum som varandra. År 1948 så stegade den sovjetiska representanten vid kontrollrådet helt enkelt ut och kom aldrig tillbaka.

"Screw you guys, I'm going home!"
Vilket betydde att båda Tyskländerna, både väst och öst, var under militärockupation mellan fram tills Berlinmuren föll och man 1990 kunde underteckna Två plus fyra-fördraget. I det gav de fyra länder som 1945 tog över ÄNTLIGEN tillbaka hemnycklarna. Vilket betydde att Öst- och Västtyskland kunde sätta igång sitt återförenande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar