fredag 15 april 2011

Up For Breakfast

Kanske inte direkt överraskande, men rätt få kokböcker av rännomé  beskriver hur man skall steka ägg på ett korrekt sätt. Strax efter att koka ägg är att steka ett ansett att vara det lättaste man kan hålla på med i köket och av samma svårighetsgrad som att dricka ett glas vatten eller gå ned för en trappa utan att falla. Men även detta har sina knep och hemligheter.

The Perfect Egg... and other secrets skrevs 1979 av den italienske arkitekten och författaren Aldo Buzzi och är en hyllning till ätande och matlagning i stort. Med citat av bl.a. Dumas och Kafka funderar Buzzi öppet kring fördelarna med gnocchi, salsa verde, späckad duva, kanin med polenta och andra mumsigheter. Han förklarar även, närmast i en bisats, hur man steker det "perfekta" ägget. Det är enkelt, men det fungerar:

"Man steker det på en låg värme och lägger den inte direkt i pannan från skalet utan ur en kopp. Enbart vitan till en början, håll gulan tillbaka med en sked. När vitan börjar stelna, strö på salt och peppar och häll gulan mitt på alltihop. Detta gör att den undviker direkt värme från stekpannans botten. Tillagningen avslutas med att man lägger på ett lock för att låta gulan stelna, endast en aning, även på ovansidan.

När ägget är klart flyttar man över det till en varm tallrik för att hindra att ägget blir överkokt av pannans värme. Se till att få med ett litet stänk av smöret som använts till stekningen."

Jag skulle föreslå att ägget serveras med toast (men aldrig  toast), bacon (det är ett erkänt faktum att alla maträtter, från hamburgare till mannagrynsgröt, blir bättre med bacon), Earl Grey-te. Dessutom, om du tekniskt sätt lagar brunch (dvs om klockan är över 11) eller har baksmälla (eller båda), servera med en champagne eller öl.

Detta är frukost att ätas av män med sina bästa vänner när deras fruar och flickvänner är borta på något överprisat spa. Rätten är ett prov på enkelhet och uppmärksamhet av detaljer utan att ta någon tid eller något behov av förberedelse. Ät det kvickt medan du läser morgontidningen och planerar dagen (som förhoppningsvis kommer att innehålla sport i TV, moderat drickande och förberedande av middag). Gör inte två eftersom det tar bort nyhetens behag. Men ta dock gärna en öl till...

Because you're worth it, mina herrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar