söndag 20 februari 2011

Sunday Morning Hangover

Bakfyllan (porträtt på Suzanne Valadon) - Henri de Toulouse-Lautrec


Vi känner alla igen symptomen. Huvudvärk, illamående, ljud- och ljuskänslighet, trötthet, dålight humör, darrningar, hunger och törst. Dessutom verkar det som om något litet djur krupit in i din mun, skitit, ätit sin egen skit, kastat upp och dött. Jo visst, det som du drack igår skulle antagligen ha däckat en betongnoshörning, men vad fan har du gjort för att förtjäna detta? Kort sagt, du har krabbis.

En bakfylla är det fysiologiska och psykiska tillstånd som uppstår när de berusande effekterna av alkoholintag börjar avta. Medan man tekniskt sett kan uppleva tillståndet när som helst, betyder termen generellt tillståndet morgonen efter en kväll av hårt drickande. Förutom de fysiska symptomen kan bakfylla även leda till psykiska men som depression eller ångest.

Det finns inte ett enskilt skäl till symptomen för bakfylla, men uttorkning, lågt blodsocker, acetaldehydförgiftning och vitamin B12-brist är alla teoretiska orsaker för bakfyllesymptom. Symptomen kan dröja kvar flera dagar efter att alkoholen konsumerats, medan omkring 25-30% av alla drinkare kan vara resistenta mot bakfyllesymptom (Lucky bastards!). Uttorkning orsakas av alkoholens egenskap att hindra utsöndrande av anti-diuretiskt hormon.

Uttorkningen förorsakas alltså av förhöjd urinproduktion, vilket leder till huvudvärk, torr mun och trötthet, samt förminskning av vätskor i hjärnan. Detta kan motverkas genom att dricka vatten efter alkoholkonsumtion. Alkoholens effekt på maghinnorna kan leda till illamående. En annan faktor är närvaron av slaggprodukter i kroppen efter att levern brutit ned alkoholen. I levern omvandlar olika enzymer alkoholen först till acetaldehyd och därefter till ättikssyra. Acetaldehyd (etanal) är i sig själv 10-30 gånger giftigare än själva alkoholen.

I tillägg till detta förekommer det ofta andra former av alkohol i dryckerna, biprodukter från alkoholjäsning som t.ex. finkeloljor och dessa kan i många fall förvärra symptomen. Dessa biprodukter lämnas ofta medvetet kvar i dryckerna för att förhöja smak eller utseende (exempel är tanniner i rödvin eller fenoler i whisky). Detta ger också orsaken till lindrigare symptom när destillerad och renad sprit, som vodka, konsumeras. Det sägs även ofta att bakfyllor blir värre med åren, vilket kan bero på att kroppens reserver av alkohol dehydrogenas,  enzymet som bryter ner etanol, töms ut.

Så hur tar man sig då ur detta prekära läge? Här är några metoder som fungerar och några som inte gör det, men detta är dock högst individuellt så kör med det som funkar för dig. Kom ihåg att alla sätt är bra utom de tråkiga (Oscar Wilde).


Funkar inte:

-The Hair of the Dog
Att ta en återställare, dvs att börja dagen med att ta en drink fungerar inte i det långa loppet. Då de värsta symptomen uppstår när blodets alkoholnivå återgår till noll är detta bara ett sett att fördröja det oundvikliga. Det kan fungera för stunden, men att ge levern mer alkohol att förbränna ökar bara obehaget senare. En morgonen-efterdrink kan dessutom leda till mer drickande och ökad risk för beroende.

-Svart kaffe
Kaffe kan lätta på tröttheten och huvudvärken genom ihopdragande av blodkärl, men den effekten är bara temporär och symptomen kommer att komma tillbaka. Dessutom är kaffe vätskedrivande och kommer att torka ut kroppen, med höjda symptom som följd.

-Friterad eller fet mat
Jag vet att detta kan kännas konstigt när man ligger på soffan och kroppen ylar ut efter en pizza, men skippa detta tills du mår bättre. Att äta mat med mycket fett i sig kommer enbart att irritera magen och matsmältningen ännu mer, inget man behöver när man är på gränsen att kasta upp i varje fall.

Funkar:

-Vatten eller sportdryck (utan koffein)
Drick så mycket vatten du hinner, både under själva kvällen, före du går och lägger dig och när du vaknar. Bästa fall fungerar det profylaktiskt och i värsta fall hjälper det mot uttorkningen och på så sätt förkortar illamåendet. Sportdrycker återställer dessutom de elektrolyter som du pissat ut kvällen före.

-Ägg
Ägg innehåller cystein som bryter ner acetaldehyd i kroppen, så att äta ägg morgonen efter ett rejält sjöslag kan hjälpa att få bort denna giftiga slaggprodukt.

-Buljong
Om du inte kan få i dig någon fast mat under en speciellt jävlig bakfylla, testa då att äta buljongsoppa. Den ger dig förutom vätska och näring, även tillbaka salter, kalium och andra elektrolyter som blodet behöver för att fungera rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar